Баркыт гүл (Бархатцы мелкоцветные, Tagete patula)
Астралар уруусунан – Asteraceae
Бийиктиги 30-80см болгон көп жылдык өсүмдүк. Жалбырактары канаттай бөлүнгөн, анда күрөң безчелери билинип турат. Сабагынын учунда – бирден топ гүлү чыгат. Анын астындагы бутчалары көңдөй, вздутые. Топ гүлдүн сырткы гүлдөрү тилдей, кочкул сары же күңүрт-кызыл. Урукчалары ылдый жагында ичке, алардын башы бир-бирине окшошпогон жалтырак челден турат. Июль-августта гүлдөйт. Мөмөсү август-сентябрда бышат. бактарда өстүрүлөт. Формалары, сорттору көп. Мексикадан келген.
Гүлдөгөн өсүмдүктүн жер үстүндөгү бөлүгүндө эфир майынын өлчөмү 0,30-0,55%-ке, богок байлоо фазасында (гүл бүчүрлөрдүн калыптанып бүткөн мезгили) – 0,22-0,30%; максималдуу өлчөмү топ гүлүндө (0,45%) жана жалбырактарында (0,28%). Эфир майы сары же күрөң түстүү, илээшкек, жыты – буркураган мөмө жемиштердин изи бар. Анын негизги компоненти – оцилеон (50%); ошондой эле Д-пинен, сабинен, мирцен, лимонен, цитраль, линалоол ж.б. бар.
Эфир майы чыгыш кондитерлик нерселерди өндүрүүдө, арак-ликер, самын кайнатуу, парфюмерлик-косметикалык өнөр жайында кеңири колдонулат. Элдик медицинада топ гүлүнүн тундурмасы сийдик, тер айдама жана мите курттарын өлтүрүүчү каражат катары колдонулат. Баркыт гүл кулпунай, картофель жана башка культуралардын нематодаларына каршы пайдаланылат. Ал үчүн кулпунай ж.б.-лардын айдалган иретине жакын өстүрүлөт. Кооз өсүмдүк катары гүлзарларда өстүрүлөт.
Содержание книги:
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр. Кириш сөз
- Айыр
- Ак акация
- Анар
- Анис
- Апельсин
- Айдама артишок
- Жоон жалбырактуу бадан
- Бадъян
- Базилик
- Баркыт гүл
- Бөрү карагат
- Бергамот
- Бийик сарындыз
- Ваниль
- Жалган кычы
- Грейпфрут
- Дары кашка беде
- Имбирь
- Ичке жалбырактуу кипрей
- Каз таман
- Кайен калемпири
- Камелия эвганолдук
- Коңуз баш
- Көкөмерен
- Күрөң чай чөп
- Кардамон
- Настурция
- Саптуу эмен
- Сары чай чөп
- Чеге гүл
- Шалбаа уй бедеси
Статьи и книги по теме:
- Адам жана ɵсүмдүктɵр
- Человек и растения
- Пищевые растения в косметике
- Фитотерапия и организация фитобаров
- Сбор, сушка, заготовка и хранение полезных и лекарственных растений
- Кээ бир дары жана пайдалуу өсүмдүктөрдү жыйноо, кургатуу, сактоо боюнча колдонмо
- Өсүмдүктүн тизмеси
- Өсүмдүктөрдүн кыргызча-орусча сөздүгү
- Өсүмдүктөрдү жыйноо календары
- Туура тамактануунун негиздери
- Хвала пчеле
- Аарыга алкыш
- Укмуштуу гүлдөр
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр
- Русско-кыргызский пояснительный словарь по курортной, восстановительной и традиционной медицине