Бадъян (Бадъян настоящий, Illicium Verum)
Илицийлер тукумунан – Illiciaceae.
Дайыма жашыл болуп көгөрүп турган дарак. Бийиктиги – 3-4 м, компактуу пирамидадай шактуу (формасы пирамидадай шак). Жалбырактары ланцеттей, узундугу 4-9 см, туурасы 1,2-3 см, үстүңкү бети ачык жашыл, асты – күңүрт, ушалаганда анситин жыты буркурайт. Гүлдөрү эки жыныстуу, сары же кызыл, бирден жайгашкан. Спиралдашкан гүл коргону «гүлдөрү тажыча менен чөйчөкчөнүн жалпы аты) 18 бөлүктөн турат, алардын сырткысы тескери жумуртка сымал, ичкиси – ичке ланцеттей, узундугу 10-22 мм жана туурасы 3-5 мм, аталыктары 4-50 гө чейин жетет, алардын жипчелери жоон жана кыска. Мөмөсү көптөгөн бир уруктуу жыгачка айланган жалбырактардан турат. Жалдызчасы 6-10, көбүнчө 8 бөлүктөн турат. Эң мурда ал эттүү болуп, кийин катып, жыгачка окшоп калат. Түсү ачык күрөңдөн кочкул кызылга чейин. Жалбыракчанын ичинде дары катуу жалтырак күрөң узундугу 6-7 мм болгон күрөң урук урук жатат.
Токойлордо, бадалдардын арасында деңиз деңгээлинен 1600 м бийиктикте өсөт.
Түштүк-Чыгыш Кытайда, Вьетнамда, Японияда, Филлипинде, Ямайкада, Индияда жана башка өлкөлөрдө эгилет. Өлкөсү – Түштүк Кытай, Түндүк Вьетнам, Европага бадьян XVI-кылымда гана келип түшкөн.
Сырьесунда чайырлар, танин, канттар, жыпар жыттуу эфир майы (5-7%), анын негизги компоненти – анетол; анда терпендер бар. Жыты өтө жагымдуу, кандайдыр бир сергиткич, даамы таттуураак, жагымдуу.
Кургатылган мөмөлөрдүн күкүмдөй кылып жанчып жыпар жыттуу жана керемет даамдуу кошулма катары колдонулат.
Бадъян анистей эле пайдаланылат, печеньеге, нандарга, пудингдерге, компотторго кошулат. Бадъян кара мурч, фенхель, корица, гвоздика, имбирь менен жакшы айкалышкан гармонияда болот. Ар кайсы өлкөлөрдө кант менен бадъян кошулган кара чай абдан популярдуу. Ошондой эле бадъян тамак-аш жана консерва өндүрүшүндө, фармацевтикалык жана косметикалык өнөр жайында кеңири колдонулат. Бадъян сезгенүүгө каршы, ич көпкөндө жана аш казанды иштешин оңолтуучу каражат катары пайдаланылат.
Содержание книги:
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр. Кириш сөз
- Айыр
- Ак акация
- Анар
- Анис
- Апельсин
- Айдама артишок
- Жоон жалбырактуу бадан
- Бадъян
- Базилик
- Баркыт гүл
- Бөрү карагат
- Бергамот
- Бийик сарындыз
- Ваниль
- Жалган кычы
- Грейпфрут
- Дары кашка беде
- Имбирь
- Ичке жалбырактуу кипрей
- Каз таман
- Кайен калемпири
- Камелия эвганолдук
- Коңуз баш
- Көкөмерен
- Күрөң чай чөп
- Кардамон
- Настурция
- Саптуу эмен
- Сары чай чөп
- Чеге гүл
- Шалбаа уй бедеси
Статьи и книги по теме:
- Адам жана ɵсүмдүктɵр
- Человек и растения
- Пищевые растения в косметике
- Фитотерапия и организация фитобаров
- Сбор, сушка, заготовка и хранение полезных и лекарственных растений
- Кээ бир дары жана пайдалуу өсүмдүктөрдү жыйноо, кургатуу, сактоо боюнча колдонмо
- Өсүмдүктүн тизмеси
- Өсүмдүктөрдүн кыргызча-орусча сөздүгү
- Өсүмдүктөрдү жыйноо календары
- Туура тамактануунун негиздери
- Хвала пчеле
- Аарыга алкыш
- Укмуштуу гүлдөр
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр
- Русско-кыргызский пояснительный словарь по курортной, восстановительной и традиционной медицине