Ваниль (Ваниль душистая, Vanila fragrans Ames)
Аралалар уруусунан – Orchidaceae.
Дарактарга бийик жетип чыгаруучу чөптүү сабагы болгон лиана. Анын көптөгөн абалык тамырлары болот. Жалбырактары жашыл же сары жашыл, узунга – эллипс сымал жана шакектей, ширелүү. Гүлдөрү чачыга чогулган, саргыч – жашыл, туура эмес, түштөн кийин гана ачылат. Гүл коргону беш сүйрүү жалбырактан турат, алтынчысы эринди пайда кылат, ал түтүктөй болуп аталык жана энеликти өзүндө кармайт, ал болсо чаңдашууну кыйындатат. Чаңдашууну жергиликтүү көпөлөктөр жүргүзөт. Мөмөсү узарган ичке цилиндр сымал үч бурчтуу кутуча, узундугу – 10-30 см. Чыккан өлкөсү – Мексиканын токойлору. Тропик райондордо (Мадагаскар, Занзибар, Ява, Шри-Ланка ж.б.) культурада өстүрүлөт. Ацтектерде алардын территориясын испандыктар басып алганча ваниль баалуу жыпар жыттуу өсүмдүк болгон. Испандыктарда алар ваниль менен төлөмдөрдү жүргүзгөн, ошол үчүн ваниль Европага келген.
Ванилдин чийки мөмөсү жыттанбайт. Бир нече жума ванилдин мөмөлөрү ферментацияга учураганда алардын түсү кара-күрөңгө айланат жана жыт пайда болот. Мөмөлөрүндө глюкованилин деген гликозид, эфир майы (0,5-0,8%), былжырлуу жана ийлөө заттар бар. Ферментация болгондо глюкованилин ванилин жана глюкозага ажырайт. Ванилдин негизги ароматтык заты – ванилин 4 – окси- 3 – метоксибензальдегид. Анын өлчөмү 0,75-2,9%-ке чейин). Ваниль – дүйнөлүк маанидеги пряность. Ванилдин даамы керемет, ачуу-ароматтык, ароматтуу, таттуурак, сергиткич. Ванилди таттуу тамактарга жыпар жыт берүү үчүн кондитерлик өндүрүштө, кулинарияда, суусундуктарды, ликерлорду даярдоодо, ошондой эле парфюмерияда колдонулат.
Элдик медицинада ваниль эт ысыганда, диспепсияда, нерв системасынын бузудууларында, уйку басканда колдонулган. Булчуңдардын иштешин күчөтүүчү каражат катары абдан бааланат.
Содержание книги:
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр. Кириш сөз
- Айыр
- Ак акация
- Анар
- Анис
- Апельсин
- Айдама артишок
- Жоон жалбырактуу бадан
- Бадъян
- Базилик
- Баркыт гүл
- Бөрү карагат
- Бергамот
- Бийик сарындыз
- Ваниль
- Жалган кычы
- Грейпфрут
- Дары кашка беде
- Имбирь
- Ичке жалбырактуу кипрей
- Каз таман
- Кайен калемпири
- Камелия эвганолдук
- Коңуз баш
- Көкөмерен
- Күрөң чай чөп
- Кардамон
- Настурция
- Саптуу эмен
- Сары чай чөп
- Чеге гүл
- Шалбаа уй бедеси
Статьи и книги по теме:
- Адам жана ɵсүмдүктɵр
- Человек и растения
- Пищевые растения в косметике
- Фитотерапия и организация фитобаров
- Сбор, сушка, заготовка и хранение полезных и лекарственных растений
- Кээ бир дары жана пайдалуу өсүмдүктөрдү жыйноо, кургатуу, сактоо боюнча колдонмо
- Өсүмдүктүн тизмеси
- Өсүмдүктөрдүн кыргызча-орусча сөздүгү
- Өсүмдүктөрдү жыйноо календары
- Туура тамактануунун негиздери
- Хвала пчеле
- Аарыга алкыш
- Укмуштуу гүлдөр
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр
- Русско-кыргызский пояснительный словарь по курортной, восстановительной и традиционной медицине