Бергамот (Бергамот – Citrus bergamia Risso)
Руталар уруусунан – Rutaceae
Тикендери жок, анча узун эмес дарак. Жалбырактары дайыма жашыл, учтуу, өзгөчө жыпар жыты бар. Жалбырак саптарында абдан ичке канаттары болот. Гүлдөрү колтуктуу, бирден же көп эмес боолордо, эки жыныстуу, ак же ачык кызыл, аңкыган жыты бар. Мөмөсү – көп уялуу жана көп уруктуу жемиш. Ал жоон үч кабаттуу чел менен капталган, өз алдынча бөлүнгөн сегменттерден турат. Алардын ичинде бир аз уруктары болот. Мөмөлөрү шар же алмурут сымал, негизинен уругу жок же бир уругу бар. Март –апрелде гүлдөйт. Мөмөсү ноябр-декабрда бышат. Италияда Калабрия провинциясында өстүрүлөт. Нымдуу субтропиктерде да өстүрүлө баштады. Өлкөсү – Түштүк –Чыгыш Азия.
Эфир майы мөмөлөрүнүн кабыгынан, гүлдөрдөн жана жалбырактардан алынат. Мөмөсүнүн кабыгынан 1-3% эфир майы чыгат. Бергамот майы – өзгөчө жагымдуу жыты жана ачуу даамы болгон суюктук.
Анын курамына негизинен L-линалил-ацетат (35-50%), L-линалоол, нерол, терпинеол, цитраль, Д-лимонен, камфен, бергаптен, бергаптол ж.б. кирет. Жалбырактарынан 0,15-0,35% эфир майы чыгат.
Бергамоттун мөмөсүнүн кабыгы жана гүлдөрүнүн майы кондитер өнөр жайында жана парфюмерияда, микроскопиялык техникада колдонулат. Бергамот майында фурокумарин деген бирикмелер бар. Алардын фотосенсибиляциялык (күн нуруна сезгич) эффекти болгондуктан, тери аз эле пигментацияга учурашына түрткү берет. Ошондуктан, тери аз эле пигментацияга учурашына түрткү берет. Ошондуктан медицинада бергамоттун компоненти – бергаптендин негизинде витилиго жана гнездная плешивость дарылоодо колдонулуучу препараттар чыгарылган.
Содержание книги:
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр. Кириш сөз
- Айыр
- Ак акация
- Анар
- Анис
- Апельсин
- Айдама артишок
- Жоон жалбырактуу бадан
- Бадъян
- Базилик
- Баркыт гүл
- Бөрү карагат
- Бергамот
- Бийик сарындыз
- Ваниль
- Жалган кычы
- Грейпфрут
- Дары кашка беде
- Имбирь
- Ичке жалбырактуу кипрей
- Каз таман
- Кайен калемпири
- Камелия эвганолдук
- Коңуз баш
- Көкөмерен
- Күрөң чай чөп
- Кардамон
- Настурция
- Саптуу эмен
- Сары чай чөп
- Чеге гүл
- Шалбаа уй бедеси
Статьи и книги по теме:
- Адам жана ɵсүмдүктɵр
- Человек и растения
- Пищевые растения в косметике
- Фитотерапия и организация фитобаров
- Сбор, сушка, заготовка и хранение полезных и лекарственных растений
- Кээ бир дары жана пайдалуу өсүмдүктөрдү жыйноо, кургатуу, сактоо боюнча колдонмо
- Өсүмдүктүн тизмеси
- Өсүмдүктөрдүн кыргызча-орусча сөздүгү
- Өсүмдүктөрдү жыйноо календары
- Туура тамактануунун негиздери
- Хвала пчеле
- Аарыга алкыш
- Укмуштуу гүлдөр
- Жыпар жыттуу жана керемет даамдуу ѳсүмдүктѳр
- Русско-кыргызский пояснительный словарь по курортной, восстановительной и традиционной медицине