Кайен калемпири

Кайен калемпири, чили (Кайенский перец, чили Capsicum frutescens)

Помидор гүлдүүлөрдөн – Solanaceae.

Калемпирдин мөмөсүнүн түсү жашылдан, сарыдан, кочкул сарыдан кызылга жана андан кочкол түстө болот. Эң кичинесинин чоңдугу фасольдой (ноядай) келет, бирок даамы абдан ачуу, курч жана куйкалайт. Мындай касиети калемпирдин сортуна жараша болот.

Азыркы кезде кайен калемпир Батыш Африканын кээ бир областтары, Мексика, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Вьетнам, АКШ, Индия, Индонезия өндүрөт. Башка өлкөлөрдө да көбүнчө үйдө, балкондо өстүрүлөт.

Калемпирдин ичиндеги тосмолордо капсаицин деген алкалоид бар. Ал калемпирге куйкалап туруучу касиетти берет. Бирок кээ бир түрлөрүнүн назик керемет даамы болот. Пряность (тамакка кошулма) катары жаңы үзүлгөнү же кургатылган жаш калемпир колдонулат. «Кайен калемпири» аттуу кошулманын курамына кайен калемпирдин күкүмү, жанчылаган сарымсак, күрөң чай чөп, чеге гүл кирет. Тамак өнөр жайында бул калемпир эт, балык, жашылчаларды, колбасаны консервалоодо пайдаланылат. Көп өлчөмдө «Табаско» соосун жасоодо колдонулат.

Содержание книги:

Статьи и книги по теме:

Посмотреть все записи с меткой: